Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Бусманци до Люксембург - а сега накъде? Случаят "Саид Кадзоев"

Снимка: Архив

Какво е да си чеченец, опитал се да потърси убежище в новоевропейска България и... получил траен престой в дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци, една голяма част от него зад решетките във изолатора. Случаят "Саид Кадзоев" има определена сигнатура вече и в европейското съдопроизводство – след като съдът в Люксембург постанови чеченецът да бъде незабавно освободен.

На 30 ноември 2009 г. Съдът на Европейските общности в Люксембург постанови решението си по делото известно с името на Саид Кадзоев  - чеченски гражданин, лишен от свобода под формата на принудително имиграционно задържане в България вече за повече от три години. Решението на Съда в Люксембург гласи, че при никакви изключения максималният срок на задържане от 18 месеца според Закона за чужденците в Република България (ЗЧРБ) не може да бъде удължаван.

Самият Кадзоев споделя пред "Хоризонт": "Само заради това че не съм имал документи хората ти стават врагове. След мен много хора без документи ще почнат да излизат...Това си е прецедент за Европа… сега държавата трябва да помисли за решаване на тези въпроси - да улесни за хората изваждането на документи, не аз да търся, моля и да давам рушвет. Поне дайте моя паспорт, защо ми го взеха, с какво право с ръцете от кофата да пипат свещен за мен чеченски паспорт. Ако властите разбираха от нещата нямаше да стоя 3 години и да ме бият там… и да повтарят: "ще те бием докато няма да плачеш". Още от изявленията на Кадзоев - в звуковия файл.

От Бусманци - до Люксембург – а сега накъде? – отговарят адвокатите на Саид Кадзоев – Валерия Иларева и Диана Даскалова.

/ЯБ/

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени