Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нерегламентираните малки сметища - докъде стигна битката с боклука

Снимка: БГНЕС

Димитър Ангелов, старши експерт в отдел "Управление на отпадъците" в Районната инспекция по околната среда в Плевен обясни пред "Хоризонт", че проблемът с нерегламентираните сметища в района е решен на 97%. Останали са 3 нерегламентирани и незакрити сметища, а 247 вече са рекултивирани. Площите, почистени от отпадъци, са общо 1 140 декара за периода 2005-2009 г. Само за настоящата година има закрити 35 нерегламентирани сметища на територията на 7 общини от Плевенска и Ловешка област, посочи Димитър Ангелов.

След закриването на сметищата кметовете на населените места осъществяват контрола за недопускане на повторно замърсяване на терените, а  РИОСВ прави последващ контрол, каза още Ангелов. За 2009 г. по думите му няма глобени кметове.

За закриването на съществуващите, използвани преди откриването на регионалните депа по-малки общински сметища, се отпускат средства от държавния бюджет за периода 2010 до 2013 година, обясни Стефан Стефанов, директор на дирекция "Управление на отпадъците" в МОСВ. Направен е разчет какви средства ще бъдат необходими и до 15 ноември е била първата сесия за подаване на проекти от общините за закриване на тези общински депа, каза още Стефанов.

Защо глобяват кметовете за малките сметища? Силистренското село цар Самуил, за което разказва в репортажа си Маргарита Иванова, според Стефанов е голямо и ако кметът досега не е направил нищо, за да го включи в сметосъбиранито, като кандидатства за контейнери или сметоизвозна техника, отговорността е изцяло негова. Стефан Стефанов допълни, че кметовете са доста информирани по този въпрос, премахването на нерегламентирани сметища е ежедневно и точният им брой е динамичен. Кметовете, които не са осигурили сметоизвозване и в чиито селища няма поставени контейнери, могат да кандидатстват за безлихвен заем от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

В около 7-8% от селищата все още няма организирано сметосъбиране, а нерегланетираните сметища за страната са между 350 и 400, съобщи Стефан Стефанов.

/ЯБ/

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна