Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Димитров: 200 хиляди могат да загубят заетостта си догодина

Пламен Димитров, вицепрезидент на КНСБ
Снимка: БГНЕС

Бюджетът за идната година продължава философията на отличника - най-бедната държава в ЕС да харчи най-малко, позовава се на фискалната логика, вместо да се мисли за нови работни места. Това каза вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров в коментар на изтичащата 2009 г. през призмата на икономическата криза.

Според него загубата на заетост грози около нови около 200 хиляди българи през 2010 година, а това означава около 100 хиляди новорегистрирани безработни. Пламен Димитров смята, че правителството дори в тясната финансова рамка трябва да търси възможности по европрограмите за преквалификация на хората

В предаването "Събота 150" Димитров подчерта, че огромните финансови инжекции и стимули в САЩ и някои от големите европейски страни са довели до стабилизация на финансовата система и са дали стимул за запазването на ключови индустрии. "Много по-драматична цена плащат българските граждани, официалната безработица е 8.5 - 9%, но това не е истинската цена на кризата. Най-верният индикатор е отливът от заетост, преминаването към неактивност, посивяването, загубата на работни места в семейния бизнес, което не може да се измери с официалната безработица", каза още Пламен Димитров. През 2009 година по думите му 250 хиляди българи са загубили своята форма на заетост и това не са непременно регистрирани безработни.

По отношение на пазара на труда следващата година ще бъде изключително трудна, прогнозира Пламен Димитров.

/Я.Б./

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна