Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тържествено настроение цари в сърцето на Бейрут

Огромната елха и селището на Дядо Коледа в центъра на Бейрут, където са и повечето черкви, събраха на Бъдни вечер и на Коледа хиляди ливанци на тържествени меси и пъстри концерти.

”Бейрут празнува” това е мотото тази година на празниците за Рождество и Нова година в центъра на града по иницатива на Солидер, компанията която осъществи реконструкцията на на разрушеното сърце на ливанската столица. 

В черквите на Бейрут тази нощ звучаха меси и религиозни служби на много езици – на латински, френски, руски и разбира се, арабски. По традиция християните в Ливан започват подготовката за празника месец по-рано, като посаждат зърна жито, за Рождество техните зелени стъбълца красят подножието на елхата и яслите, пресъздаващи рождението на Исус.

През нощта храмовете се изпълниха с вярващи, бдението продължи с меса, религиозни песни, а архереите на 14-те отделни християнски общности отправиха пожелания за мир и надежда.

Коледните базари, разнообразните концерти, красивата гигантската елха, но и рождествени меси през деня ще съберат отново хиляди ливанци в центърът на града. Много е трудно да се определи къде минава границана между религиозната традицията и откровената комерсиалност. Статистиките сочат, че търговците, особено сладкарите, по коледните празници осъществяват близо 20 % от годишните си приходи и многобройните дядоколеди въртят добра търговия.

Наред с много прояви на благотворителност, навечерие то на Рождество бе използвано за начало на реконстукцията на една от представителните черкви в сърцето на Бейрут – „Сен Венсан дьо Пол”.

По публикацията работи: Бисерка Григорова - кор. на БНР в Бейрут
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна