Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пострадалият в Боровец 21-годишен Мартин Филипов днес е проговорил

Пострадалият на пистата „Ястребец” в Боровец 21-годишен Мартин Филипов все още е в тежко състояние, но днес е проговорил. Момчето пострада на 22-и декември заради лошото състояние на пистата, която се стопанисва от „Боро спорт”. Тази година дружеството не подписа договор със спасителната служба на БЧК, а с частна фирма, чиито специалисти не са на необходимото ниво, за да оказват първа помощ.

Спасителите на БЧК не са допускани до пистите в Боровец. За пострадалите в планината там се грижат от частната фирма „Планинско спасяване България”, които обаче не са обучени в оказването на необходимата помощ. Ако не са се намесили червенокръстките спасители, 21-годишният Мартин Филипов е нямало да оцелее, твърди баща му Васил Филипов.

Председателят на БЧК Христо Григоров подчертава, че ръководената от него организацията е хуманна и няма икономически интереси при спасяването на животи. Той разказва за работата на частната фирма.

"Французойче на 8 години. миналата сряда то пада и си разрязва бедрения мускул до кокала. Шурти кръв отвсякъде. Минават тези професионалисти от новата структура и като виждат какво става бързо изчезват. Учителите го вземат и го подават на нашите професионалисти. Ние го спасяваме това дете. Ето затова говорим. Тук си трябва професионално отношение при спасяването на човешки живот.", посочва Григоров.

По публикацията работи: Евелина Стоянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна