Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансови експерти одобряват идеята за намаляване на ДДС с половин процент годишно

Председателят на бюджетната комисия към парламента Менда Стоянова отчете, че ако ДДС се намали с половин процент още тази година - това ще е рискова стъпка. Според нея е необхоидмо преди да се вземе решение да се направят прецизни изчисления може ли това да се компенiира чрез стимулирането на икономиката. Другият вариант, според Стоянова е да се намалят разходите на държавата, но за това почти няма резерв.

Лъчезар Богданов от "Индъстри уоч" изчисли, че редуцирането на налога до 19.5 процента още това лято е възможно ако публичната администрация се намали с 12 на сто или инвестицонните разходи на държавата се свият с една четвърт. Той обаче застава зад позицията, че ако бюджета позволява е по-добре да се намали още осигурителната тежест: "Парите от ДДС осигуряват около половината от всички данъчни постъпления. В Бюджет 2010 е заложено от данък добавена стойност в хазната да влязат почти 7 милиарда лева, при ставка 20 процента."

Председателят на Българската стопънска камара Божидар Данев определи като добра идеята за намаляване на ДДС, но беше категоричен че това не трябва да става още тази година, а от 2011-та.

По публикацията работи: Нели Тодорова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна