Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Скопие беше отбелязана годишнината от гибелта на Мара Бунева

Със скромна панихида и цветя на лобното й място, в Скопие бе отбелязана годишнината от гибелта на Мара Бунева през 1928 г. За съвременния македонизъм тя не е герой, а “противоречива и негативна личност, служила на "великобългарските интереси”.

Но не всички в Македония смятат така, а въпреки противоречивите оценки за Мара Бунева, тя все пак ще намери място в строящия се край Вардар музей “Македонска борба”. Това са потвърдили от Министерството на културата за вестник “Време”.

Когато днешните македонски медии пишат за Мара Бунева,те поставят думата героиня в кавички. И никога не говорят за сръбска окупация, когато в мрачната 1928 г. година Бунева извършва атентата срещу Прелич – един от най-жестоките сръбски сатрапи във Вардарска Македония.

Нейното име, също както и тези на Иван Михайлов и Тодор Александров до неотдавна бяха “табу”, а и днес остават покрити с идеологемите на антибългаризма и сърбоманията. Но те са част от историята и с този аргумент властите все пак решиха, че ще намерят място в бързо-изграждащия се музей на ВМРО – “Македонска борба”. Става дума за един от големите и скъпоструващи проекти на правителството. В музея ще бъдат изложени над 100 восъчни фигури на герои, но и на негативни личности, които са част от македонската история, обясняват авторите на проекта.

Първите восъчни фигури, които се изработват в Украйна срещу 15 хиляди евро всяка, вече са пристигнали в Скопие. Лявата опозиция отправя остри критики срещу правителствения проект, още повече че музеят ще бъде посветен и на жертвите на комунизма.

По публикацията работи: Мартин Минков - кор. на БНР в Скопие
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна