Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Движението през ГКПП "Илинден" е спряно, ГКПП "Кулата" е затворен за товарни автомобили

В 12.00 часа ГКПП "Ексохи" беше блокиран отново от гръцки фермери. През ГКПП "Илинден" е спряно пропускането на всички видове автомобили, съобщиха от "Гранична полиция".

В 11.00 часа днес гръцките земеделци отново блокираха ГКПП "Промахон", съобщиха от дирекция "Гранична полиция". През ГКПП "Кулата" не се пропускат товарни автомобили. Леки коли и автобуси преминават безпроблемно. Няма информация докога ще продължи този режим на пропускане.

ГКПП "Капитан Петко войвода" и ГКПП "Златоград" работят нормално.

Министърът на транспорта Александър Цветков призова българските граждани да не пътуват за Гърция.

"Всички български превозвачи, граждани, фирми да се въздържат от пътувания до Гърция. Ситуацията е непредсказуема и тя може да се усложни много повече, защото протестиращите гръцки фермери не отстъпват до този момент от позицията си. Блокирани са освен граничните пунктове между двете страни и жп линията София – Солун при Промахон. По последна информация от Кризисния щаб протестиращите гръцки фермери предвиждат да започне блокиране и на вътрешните пътища в Гърция. Това може да създаде много сериозни затруднения на българските превозвачи. Възможно е някои от водачите да се окажат в капан на територията на Гърция и като имаме предвид ниските температури и невъзможността на чужда територия България да окаже необходимата помощ, съществува реална опасност от застрашаване живота и здравето на водачите. Така че България продължава да търси изход от създалата се кризисна ситуация и в тази връзка да настоява гръцката страна да осигури постоянен коридор за преминаване на български автомобили, но дотогава още веднъж призовавам към въздържане от пътуване до Гърция", заяви министър Цветков.

По публикацията работи: БТА
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна