Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Велчев: Прокуратурата направи всичко възможно по отношение на неизгодните замени

Прокуратурата обяви, че е направила всичко, което е в  правомощията й по отношение на неизгодни замени на гори. Главният прокурор Борис Велчев припомни, че заради такива сделки вече има образувани досъдебни производства, а до районните управления по горите са изпратени указания сделките да бъдат разтрогнати, където може. Велчев, обаче, призна, че ако на България бъде наложена глоба, на този етап няма законова възможност държавата да потърси парите си от облагодетелствалите се.

Аз си спомням, че и навремето съм го казвал, разбира се, за съжаление това е оставало незабелязано, но съм го и писал, питайки се, какво ще стане. дори да осъдим виновните за тези заменки. Защото българското законодателство, за съжаление, не дава възможност просто така, автоматично, да бъдат развалени тези договори. Трябва да се търсят много внимателно съответните основания,  каза главният прокурор. 

Според него замените не са форма на държавна помощ: Държавна помощ чрез престъпления не може да се предоставя. В случая става дума за престъпления. И ние ще се постараем да обясним тази позиция на ЕК.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени