Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

44 служители на БАН са били сътрудници на бившата ДС

Сред сътрудниците на бившата ДС има и директори на институти на БАН, обяви Комисията по досиетата. Сред обявените са изтъкнатият историк Георги Марков- директор на Института по история, също биологът доктор Петър Берон, който е бивш директор на Природонаучния музей. Неговото агентурно досие беше оповестено още когато той беше лидер на СДС през 1990-та година.

Сред другите учени от БАН с досиета са един от най-известните български специалисти в областта на социалните науки - професор Васил Проданов, който е директор на Философския институт; ученият със световна известност Евгени Головински и академик Кирил Боянов, един от създателите на българската електроника, сега директор на Института по паралелна обработка на информацията.

В списъка на Комисията по досиетата са и бившият заместник-председател на БАН - историкът Константин Косев, както и и главният научен секретар в предишното ръководство Наум Якимов.

В позиция до медиите ръководството на БАН пише, че последствията от дейността на бившата Държавна сигурност са тежък проблем за българското общество.

В изявлението се казва още: "Фактите за принадлежността към службите трябваше да бъдат разкрити още в началото на продължаващия вече 20 години преход у нас, за да имаме обективен поглед към случилото се и всички институции да се чувстват свободни. Единственият критерий, който е определящ за административното и научното развитие на работещите в академията, са професионалните качества на всеки" - отбелязва ръководството на БАН.

По публикацията работиха: БНР, Фокус

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна