Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има семейства, които искат да станат приемни родители на Александър Тасев от Сандански

Само днес в Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) са се обадили две семейства, които искат да станат приемни родители на сексуално насилвания 2-годишен Александър Тасев от Сандански. Проверката на агенцията в отдела за закрила на детето в града продължава.

Бременна жена във втория месец от семейство с много добро материално положение иска да стане приемен родител на Сашко. Жена с 11-годишно дете, която работи в министерство, също се е обадила днес в държавната агенция и е заявила такова желание. Това, според специалистите, е много добър сигнал, че по-нататъшната съдба на насилваното дете може да е нормална и то да израсне в семейство, а не в институция.

Проверката на ДАЗД, която се извършва в Сандански, ще приключи утре. На този етап обаче е открит документ, подписан от д-р Трендафилова от болницата в града, в който тя е написала до социалните служби, че има съмнения за сексуално насилие над детето. Този сигнал социалните работници не са придвижили в писмен вид до прокуратурата, за да се задейства тя. Имало е само устни разговори с прокурорите.

Социалните работници по закон са длъжни да сезират писмено прокуратурата в такава ситуация. Вероятно след края на проверката до Агенцията за социално подпомагане ще се направи предложение социалните работници, занимавали се пряко със семейството, да понесат най-тежките дисциплинарни наказания. Това означава да бъдат уволнени всички или част от тях.

По публикацията работи: Цветелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна