Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йежи Бузек смята, че България може да влезе в еврозоната след три години

Председателят на Европейския парламент Йежи Бузек смята, че България може да се присъедини към еврозоната през 2013 година. Бузек е заявил това след среща с президента Георги Първанов.

Икономическата криза очаквано беше една от темите в разговора Първанов-Бузек, като според председателя на Европейския парламент, въпреки нея България има шанс да приеме общата европоейска валута след три години: "България има възможност да стане член на еврозоната през 2013 година. Аз бих приветствал такова развитие на нещата."

Българският президент подчерта, че е получил уверенията му, че кохезионната политика на ЕС ще бъде запазена, защото тя е важен елемент от солидарността между страните-членки и ще даде възможност за по-бързо изравняване на стандарта в тях: "За нас е важно на изхода от кризата Европа да е по-силна, да е по-силна всяка една от страните, които съставят ЕС, и не на последно място – да не се увеличава, напротив, да се скъсява дистанцията между развитие и новите страни-членки."

След срещата Йежи Бузек подчерта още, че България трябва да разнообрази енергийните си източници, за да не се окаже пак в позицията от миналата година, когато спряха газовите доставки. Президентът Георги Първанов на свой ред припомни, че България е платила висока цена за закритите блокове на АЕЦ „Козлодуй” и благодари за подкрепата на Европейския парламент за получаване на допълнителни компенсации от 300 млн. евро.

По публикацията работи: Диана Чепишева – кор. на БНР в Брюксел
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени