Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Димитър Иванов: От прехода забогатяха по-хитрите и по-безскрупулните

Снимка: БГНЕС

По повод идеята на президента Георги Първанов за отварянето на икономическите досиета на прехода издателят на в-к "Земя" и бивш началник на 6-и отдел на VІ-о управление на Държавна сигурност Димитър Иванов каза в предаването "12+3", че това предложение трябва да се раздели на две части: "Първата част се отнася до налагането в общественото мнение на необходимостта от извършването на това действие и подготовката на съответната методика как да се извърши. Втората част е свързана с разкриване на документалните източници, анализ на ситуацията и обществена присъда." Според Иванов това ще бъде доста по-продължителен период от това, което ни се струва в момента.
Димитър Иванов допълни, че все пак трябва да е ясно, че да забогатееш не е нито незаконно, нито неморално. "Нали това беше целта на пазарната икономика и на гражданското общество-да се създадат възможности и за разлика от тоталитарната система, по- изявените личности, по умните, по предприемчивите, по-свободолюбивите да могат да забогатеят."
Според Иванов, обаче, в последните години не са забогатяли нито най-достойните, нито най-добрите: "В повечето случаи забогатяха по-хитрите, по-безскрупулните,  но и тези, които по-свободно престъпваха закона и морала."


Той каза още, че след последните акции на МВР: "За първи път след опитите на Държавна сигурност през 80-те години, се виждат опити да се сложи бариера пред корупцията и личното облагодетелстване". Според бившия началник на 6-и отдел на VІ-о управление малко от ръководителите на тоталитарните специални служби са станали бизнесмени след 10-и ноември: "Ако ви извадя списъците на ръководния състав на ДС в навечерието на 10-и ноември няма да намерите, с едно-две изключения, хора, които се занимават със стопанска дейност." По повод обвиненията за съпричастност на ДС с натрупването на капитали по време на прехода, Иванов каза: "Тези, които евентуално са страхуват и са уязвими от техните нечестни методи на забогатяване прехвърлят болката от болната на здравата глава. Ако се разкрият икономическите досиета ще се види, че дейците не са свързани с Държавна сигурност, дори и не са свързани с комунистическата върхушка".
По повод дейността на "Мултигруп" Иванов каза, че съдбата на такива субекти е нерадостна.  "Както ще бъде нерадостна и на всички стопански субекти, които са действали незаконно и са формирали богатства, без зад тези богатства да стои реален труд". Самият Иванов беше един от вицепрезидентите на холдинга на Илия Павлов.


По повод ареста на Алексей Петров, Димитър Иванов каза, че подкрепя политиката на правителството в областта на правоохранителните действия, но уточни, че има редица забележки по методите и формите, по които става това: " Прекаленото говорене, прекалената публичност... В дейността на специалните служби и на МВР има основен принцип и този принцип се нарича секретност и конспиративност. Никой не дава право на правоохранителните органи да заменят доказателствата и обективните данни с предварителни внушения, с предварително говорене. Обикновено полицаите са най-мълчаливи. А в същност при нас се получава така, че в челото на това разноговорене стоят полицаи и прокурори", допълни професорът по история.

Димитър Иванов каза още, че ако една система е правилно структурирана тя, рано или късно, ще победи и ще стигне до истината. " А ако не е - ефектът ще бъде отрицателен."

Иванов каза, че познава и лидерите на правозащитните институции, и Алексей Петров. По случая, обаче, според него " Не е свършено кой знае какво, за да бием тържествени камбани. Много работа стои пред Цветанов и пред специалните служби, за да се докажат, че са добри".
Иванов подчерта и връзката между организирата престъпност през различните периоди на прехода и финансирането на политическите партии.

Подробности може да чуете в звуковия файл

/Л.Ц./

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна