Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на световния печат

Русия за първи път може да получи АЕЦ зад граница, пише руският „Коммерсант”. Припомня се, че Москва не успя да уговори България да вземе кредит за АЕЦ „Белене” и сега Русия е готова да финансира строителството като за две години в АЕЦ „Белене” ще бъдат вложени 1,9 милиарда евро, като новата схема ще позволи на Русия да получи контрол над „Белене”.

Газопроводът „Южен поток“ може да промени маршрута си, ако българите продължат да изнудват руснаците, пише сръбският вестник „Вечерне новости“. Вместо през България, газопроводът може да стигне до Румъния, откъдето в последствие и в Сърбия. Вестникът коментира, че към момента от „Газпром” не коментират положението с България, но се подготвя резервен вариант, ако София постави нови условия на Москва.

Румънските и българските власти обсъждат възможността да се изгради нова ВЕЦ на Дунав финансирана от еврофондове, четем в румънски всекидневник „Ромъния либера”. Като вероятни райони за изграждането на ВЕЦ-а се обсъждат Мачин, Турну Мъгуреле и Кълъраш.

Премиерът Георгиос Папандреу отрича в интервю за британското списание "Икономист", че Гърция е настоявала за спасителен план, за да може страната му да преодолее дълбоката икономическа криза. Това, което искаме е гаранция, че ще получим заем при същите условия, които са валидни за останалите от еврозоната или от ЕС, а не при прекомерно високи лихви, изтъква гръцкият премиер пред "Икономист".

Вълна от индустриално и социално вълнение се създава в Европа, докато работниците се противопоставят на опитите на правителствата и частните компании да наложат политика за икономии, намаляване на заплатите и спасяването на някои държави от състояние на банкрут, пише британският вестник „Индипендънт”. Мащабни протести се проведоха вчера в редица градове в Испания; днес национална стачка може да парализира Гърция, а стачните протести по френските летища обещават да бъдат само началото на най-голямата демонстрация на публично недоволство на континента след революционерската треска на 1968 г, коментира изданието.

Голямо увеличаване на платената отпуска по майчинство в цяла Европа бе гласувано вчера от Комисията по правата на жените на Европейския парламент. Целта е да бъдат задължени работодателите да плащат на майките тяхното пълно възнаграждение в течение на най-малко на 20 седмици след излизането им по майчинство, съобщава британският вестник „Таймс”.

По публикацията работи: Даниела Късовска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени