Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предвиждат се още промени в Закона за ГМО

Ще има още промени в Закона за генномодифицираните организми. Председателят на парламента Цецка Цачева обясни, че след второто четене в комисия, законът не е заведен в деловодството на Народното събрание и това ще позволи да бъдат направени промените.

Цецка Цачева вече е получила писмо от адвокат на неправителствена организация, който е предложил промени.

"Получих от адвокат, ангажиран от неправителствените организации, конкретни предложения за редакция на чл. 79 и 80 от закона, които ще бъдат поставени на вниманието на народните представители за обсъждане", посочи председателят на НС.

Промени в Закона за ГМО няма да бъдат гласувани, докато учените не представят категорични доказателства за влиянието на тези организми върху природата и човека, допълни Цачева. Самите учени, от които зависи решението, обаче, са разделени.

"Познавайки нашите полета, какво представляват в момента, как спазваме закони, какъв контрол имаме, считам, че на дадения етап научни опити и ако има, те трябва, наистина, да бъдат при строго контролируеми лабораторни условия", заяви изпълнителният директор на Агенцията за селекция и репродукция в животновъдството доц. д-р Васил Николов.

Експресно проучване на НЦИОМ сред 600 софиянци показа, че 82 процента смятат, че има риск от неконтролирано разпространение на ГМО, а 71 процента все още смятат, че рисковете, свързани с ГМО, надделяват над евентуалните ползи.

Дали законът ще бъде подкрепен, депутатите ще решават по съвест, каза председателят на парламента Цецка Цачева.

По публикацията работи: Добромир Видев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени