Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделски производители настояват за спешна среща с министър Найденов

Министърът на земеделието Мирослав Найденов ще посети в петък засегнатите от обилните валежи региони в Елхово и Болярово. Той ще се срещне със земеделските производители там, за да обсъдят начините за установяване на щетите, както и схемата за изплащане на обезщетения.

В понеделник министър Найденов ще се срещне и с ръководството на Асоциацията на земеделските производители в България, за да обсъдят кризисната ситуация за стопаните покрай дунавските общини. По-рано от Асоциацията настояха за спешна среща с министър Мирослав Найденов заради щетите, причинени на земеделските площи от обилните валежи.

От браншовата организация съобщиха, че искат техни представители да бъдат включени в групите на регионалните координатори, които установяват щетите от наводненията. Освен това министърът да разясни схемата за изплащане на обезщетения на земеделските производители, чиито посеви са напълно унищожени.

Повече от 30 хиляди декара земеделски земи с пшеница и рапица и около 6 хиляди дка гори са под вода заради обилните валежи в Елхово и Болярово. В районите на Свищов, Никопол, Белене и Ценово над 20 хиляди дка изорана земеделска земя и площи с пшеница, ечемик и рапица също са наводнени.

Заради обилните валежи има вероятност да не бъдат засети пролетните култури кориандър и слънчоглед, предупреждават от браншовата организация.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени