Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България покани Сърбия за участие във военно учение през лятото

България покани Сърбия да участва със свои части във военно учение, което ще се проведе у нас през лятото. Това стана ясно при посещението на българска военна делегация в Сърбия.

По време на разговорите в Белград е била дадена висока оценка на досегашното сътрудничество между армиите на двете съседни държави. Вицеадмирал Кавалджиев е предал покана от името на министъра на отбраната Аню Ангелов за участие на сръбски военни части в учение през лятото у нас: "Министърът на отбраната г-н Ангелов отправи покана до Сърбия да участват в нашия полигон в Ново село в тези тренировки, които провеждаме с войските на САЩ."

Ръководството на сръбския ГЩ е проявило интерес към поканата за участие в учението.

Вицеадмирал Кавалджиев заяви още, че умиротворяването на Балканите и установяване на дух на добросъседство и приятелство е полезно за бъдещето на региона. България може да окаже съдействие на сръбската армия по програмата на НАТО „Партньорство за мир” за интеграцията й в тази структура на сигурност на алианса. България може да предложи също така и опита си в уеднаквяването на стандартите между сръбската армия и алианса.

По публикацията работи: Николай Кръстев - кор. на БНР в Белград
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна