Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите оставиха научната степен "доктор на науките"

Депутатите оставиха научната степен "доктор на науките", заедно със степента "доктор" с промените в Закона за развитието на академичния състав. Според министъра на образованието Сергей Игнатов заради истерията около новия закон във Висшата атестационна комисия има 1500 процедури за придобиване на научна степен.

Научната степен "доктор" и "доктор на науките" ще се придобива само във висши училища и научни организации, получили акредитация за обучение в научната степен "доктор" от Националната агенция за оценяване и акредитация, записаха депутати в окончателните текстове.

Научно жури ще оценява дисертационните трудове, както и кандидатите за академичните длъжности – главен асистент, доцент и професор, прие парламентът. На възражение на ДПС, че се закрива Висшата атестационна комисия, а остава Контролната комисия към министъра, който е политическо лице, от ГЕРБ посочиха, че за министъра остава само оперативният контрол за спазване на процедурите, а пред арбитражен съд ще могат да се обжалват вече приключилите процедури по придобиване на научна степен.

Министър Сергей Игнатов отбеляза, че с новия закон се въвежда правото, че всеки е преподавател или учен само там, където е назначен за постоянен договор.
По публикацията работи: Добромир Видев - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени