Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През 2009 г. частните съдебни изпълнители са успели да съберат едва 365 млн. лв.

Вземания на стойност 1.7 милиарда лева е трябвало да съберат през 2009 година частните съдебни изпълнители. Заради финансовата криза обаче те са успели да съберат едва 365 милиона лева. От Камарата коментираха, че един от сериозните проблеми, породени от кризата, е този с делата срещу поръчители основно на потребителски заеми.

Един потребителски съвет отправиха на семинар от частните съдебни изпълнители - хората да осъзнаят, че поръчителството е и отговорност, че законът не прави разлика между кредитополучател и поръчител, когато става дума за събиране на пари. От Камарата използваха медиите, за да обърнат внимание на хора поръчители, изплащащи или изплатили чужди заеми, да знаят, че имат право от поръчители да станат кредитори, за да си върнат парите.

На фона на спада на продажбата на жилища тук отчитат голям интерес към обявените за публична продажба жилища – 2 516 са продадените имоти през 2009 година заради доста по-атрактивните от пазарните цени и заради актуалния сайт за продажби, поддържан от Камарата на частните съдебни изпълнители.

Три пъти повече е нараснал броят на продажбите на движими вещи през миналата година. Това е друг знак на финансовата криза, който са усетили през канторите си частните съдебни изпълнители. Десет са дисциплинарните производства срещу частни съдебни изпълнители от началото на тази година, има и едно досъдебно производство, което се води в Софийската градска прокуратура. Това е рекапитулацията на частните съдебни изпълнители по темата "Чиста професия". Проучване, представено на семинара на камарата днес, сочи като най-слабо място на професията недобрата репутация.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна