Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стачките в Гърция продължават

Гърция и днес е обхваната от стачки. Недоволството е насочено срещу мерките за оздравяване на държавния бюджет. Съкращаването на заплатите и пенсиите, както и по-високите цени от вдигането на данъците отново тласнаха гърците на демонстрации. Протестират и работещите в гръцките железници. Спрян за два дни е и международният влак за София.

Опозиционните партии и синдикатите днес призоваха правителството да преразгледа „шоковите” мерки в споразумението за отпускане на помощ. Реакциите са срещу липса на програма за съживяване на пазара, според опозицията, и срещу орязването на доходите и улесняването на уволненията, според синдикатите.

На двудневна стачка са държавните служители и работещите в местната администрация. Затворени са държавните учреждения и фирми. Учителите също протестират. Железничарите спряха повечето вътрешни и международни влакове, като утре ще бъде напълно прекратен железопътният транспорт. От тази нощ се затварят летища и пристанища. Учителите протестират пред Министерството на образованието. Утре в стачката се включват и работещите в частни фирми.

По публикацията работи: Катя Пеева - кор. на БНР в Гърция
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна