Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Година след катастрофата на френския "Еърбъс" А330 са локализирани черните кутии на самолета

Година след катастрофата на френския "Еърбъс" А330, който се разби в Атлантика при полет Рио-Париж, са локализирани черните кутии на самолета.

Новината за локализирането на черните кутии на "Еърбъс" А330 бе разгласена от френския канал RTL и потвърдена от Министерството на отбраната, но френските власти я коментират предпазливо. Според говорителя на правителството Люк Шател предстои претърсване на периметър от 5 км и потвърждение, че кутиите могат да бъдат достигнати.

Намирането на черните кутии бе останало последна надежда на френското Бюро за разследвания и анализи да изясни причините за трагичната катастрофа на "Еърбъс" А330. Самолетът на компанията "Ер Франс" по линия Рио де Жанейро - Париж се разби в Атлантическия океан на 1 юни 2009 г. Открити бяха останки от машината и телата на 50 от 228-те жертви.

След месеци безплодно търсене засичането на зоната на черните кутии беше постигнато от френската флота при повторно прослушване на записите от първите седмици след катастрофата с нов софтуер, осигурен от групата "Талес". Според експерти дори година след инцидента има шанс кутиите да бъдат използваеми.

Асоциацията на семействата на жертвите изрази надежда, че откриването на черните кутии ще помогне да се разбере истината за катастрофата.
По публикацията работи: Юлия Талева - кор. на БНР в Париж
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени