Министърът на земеделието ще предложи въвеждането на български държавен стандарт за хляба. Така този, който иска да произвежда традиционния български бял, "Добруджа" и "Типов", ще трябва да го прави по БДС, а останалите ще трябва да носят друго име.
Много разнообразен хляб, като грамаж и като вид, но без гаранция за качество. В България никой не контролира качеството на храните.
Така Мариана Кукушлева – председател на браншовата федерация на хлебарите и сладкарите оценява ситуацията с контрола по качеството на насъщния. На професионалния празник на хлебарите, ресорният им министър Мирослав Найденов изпробва колко тежък и сложен е трудът им, като се опита сам да замеси хляб. Оказа се, че самият министър вярва на твърденията, че типов хляб се прави от бяло брашно и боя.
Искам да видя как се прави типов хляб, да видя с колко боя се прави. Имате ли типово брашно или свърши боята?
След създаване на Агенция по храните ситуацията ще се подобри, вярва Найденов. По този начин ще бъде намален и сивият сектор в бранша, тъй като в момента отделните контролни органи нямат връзка с НАП, за да могат да проследят облагането на производството на храни по цялата верига.
По публикацията работи: Веселина Миланова - БНР
Последвайте ни и в
Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!