Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици са дошлите да подкрепят исканията на учените

Започна протестът на БАН. Учените се обявяват в защита на целостта на академията и за компетентно управление на науката. Възрожденски и патриотични песни огласят пространството около централната сграда на Академията при паметника на Цар Освободител в София. Стотици са дошлите да подкрепят исканията на учените – представители на образованието, на културата.

Официална подкрепа е получена и от Центъра за спешна медицинска помощ "Пирогов". Тук е и доайенът на академиците – ерудитът Валери Петров. Началото на шествието започва всеки момент с митинг, след което събралите се ще преминат по бул. "Цар Освободител" до Министерския съвет, където председателят на БАН ще връчи исканията на учените.

Министърът на образованието Сергей Игнатов не поставя под въпрос правото на протест на БАН, но смята, че ако Академията добре стопанисва имотите си, би трябвало да печели добре. Коментарът си министърът направи по повод започналия протест на академиците.

Министър Сергей Игнатов е категоричен, че всеки има право да протестира, но повтори тезата си, че когато разходите навсякъде в държавата се свиват, и БАН ще бъде засегнат.

Имат толкова финансов ресурс, колкото е възможно правителството да отдели. Ще има повече ресурс, когато икономиката в България наистина тръгне и когато частният сектор се заинтересува от вложения в научни изследвания, но вече разцъфтяват цветята на новото и тук-таме виждаме, че частният капитал влиза в научни изследвания. Това ще доведе до ново качество, естествено.

По темата за имотите на академията Сергей Игнатов смята, че БАН не е много добър стопанин на имотите, за които казва, че са нейна собственост, и се аргументира:

Когато едни имоти се управляват добре, те изплащат своята себестойност за седем-осем, десет години. Ако не се управляват твърде добре – за 12-15. Т.е. ако една част от тези имоти се отдават, а ние знаем, че те се отдават под наем, би трябвало отдавна в сметките на БАН да има една огромна сума пари и да не зависят от тези 70 млн., които са сега. Така че този проблем с имотите си е абсолютно техен. Те, наистина не ги управляват. Но аз твърдя, че ако БАН е публична институция и зависи от бюджета, те в никакъв случай не са частни.
По публикацията работи: Станислава Пирчева - БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени