Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианската компания "Енел" е проявила интерес към проекта "Белене"

Премиерът на Италия Силвио Берлускони дойде на откриването на паметника на Иван Вазов в Рим. Неговото присъствие не беше планирано, но след срещата между българския премиер Бойко Борисов и Берлускони стана ясно, че домакинът ще уважи събитието.

В рамките на работен обяд, продължил повече от два часа, двамата лидери са обсъждали теми от енергетиката, икономиката, туризма и общи европейски въпроси.

Премиерът Борисов съобщи след разговорите, че Държавната енергийна компания на Италия "Енел" е проявила интерес да се включи в изграждането на проекта "Белене", а за двамата премиери "Южен поток" си остава стратегически проекти и газопроводът за Европа – по думите на италианския премиер.

Берлускони каза още, че след час ще разговаря с председателя на Европейската комисия Барозу за българските ангажименти по отношение на Шенген и за това как те се изпълняват от страната ни. Бойко Борисов отбеляза като тема, по която има единомислие, противоракетната отбрана и че тя не е насочена срещу Русия, а е в защита на хората на Европа.

Двамата са се договорили още Националната телевизия на България и телевизия RAI да разменят рекламни туристически клипове, с цел да се засили туристическият обмен. Берлускони в свой стил отбеляза, че той и Борисов имат най-високия рейтинг сред политиците в Европа – почти 70%.

В този час двамата министър-председатели и нашата делегация участват в официалното откриване на паметника на Патриарха на българската литература Иван Вазов в Рим. Фигурата от бронз е висока 2,60 и е поставена на 2-метров постамент. Така общо паметникът се извисява на пет метра от земята. Скулпторът Величко Минеков е автор на проекта. Специална комисия в общината в Рим е определила мястото, където да бъде поставен – площад "Торвалдсен".

Идеята за паметника се роди миналата година през октомври, когато премиерът на Италия Силвио Берлускони посети България. Тогава в разговор с министъра на културата Вежди Рашидов се договори откриването на паметника на Вазов да стане в навечерието на 24 май – Празникът на славянската писменост и култура.
По публикацията работи: Цветелина Стоянова - спец. пратеник на БНР в Рим
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна