Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конфликтът между МВР и митниците е изкуствено предизвикан

 

Няма нужда от промени в ръководството на Агенция "Митници", а проблемът с контрабандата не е въпрос от вчера и повдигането на темата е добра възможност за отклоняване на общественото мнение към един въпрос, който не е толкова съществен в момента.

Това заяви пред "Хоризонт" председателят на вътрешната комисия в парламента Анастас Анастасов. Според него конфликтът между МВР и митниците е изкуствено предизвикан от групи, чиито интереси са засегнати при полицейските акции. 

Едва ли през последните 20 години някой е очаквал, че ще има такава спирачка пред контрабандата на границите на България и то не само по отношение на цигари или пък на алкохол, но на всички останали акцизни стоки. Знаете, че в страната ни в момента, а и особено след вдигането на акциза на цигарите, масово започнаха да се търсят и да се купуват цигари без бандерол. Чуваме какви количества се внасят в страната.

Така че действията на митницата в това отношение, мисля, че поне засега отговарят и са адекватни. Ако извършвате определени действия, които ограничават контрабандата, тя съответно и намалява.

Сами знаете, че се намираме в една много сериозна финансова криза, която пък намали оборота и на вноса, и на износа в страната. От там намаляват и акцизите и данъците, които се дължат по границите, така че е нормално да паднат и вноските в бюджета.

Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред ще изслуша директора на агенция "Митници" Ваньо Танов. Депутатите ще разговарят с него за възможностите на агенцията да осигури предвидените в бюджета за 2010 г. приходи от акцизи, ДДС и мита, размера на контрабандата при акцизни стоки, както и за мерките, предприети за нейното ограничаване.

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна