Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инспекторатът към ВСС проверява и разледващите прокурори за имотите по морето

Инспекторатът към ВСС започва проверка на работата на прокурорите, които са разследвали сигнали за неправомерно раздаване на имоти по морето. Повод за проверката са последните публикации, че магистратстки роднини, картотекирани като социално слаби, са придобивали на безценица имоти на първа линия по морето в Приморско. Междувременно към приключване е и проверката на етичната комисия към ВСС по скандалните покупки.

Част от проверката на магистратско-роднинските имоти идва в Софийската градска прокуратура заради магистратския статут на съдиите Андрей Икономов, Панайот Генков и Николай Урумов, прокурора Йордан Иванов и шефа на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, защото според анализа, направен във ВКП, трима от тези магистрати, за тях със сигурност се знае, че са гледали дела, свързани с Приморско във ВСС.

Йордан Иванов пък е апелативен прокурор на Бургас, така че свързаните дела в региона също са стигали до него. Веселин Пенгезов в периода, за който става дума, е бил шеф на най-големият военен съд в страната, така че прокуратурата намира, че има проблем в тяхната позиция и покупките на техните роднини. Освен това техните роднини са получили неправомерно тези жилища, тъй като първо, не са били крайно нуждаещи се в смисъла на закона, и второ, не е била правена проверка изобщо кога са регистрирани след като са получили тези имоти.

Засега от прокуратурата се въздържат да наричат това досъдебно производство срещу магистратите, тъй като трябва да се установи дали наистина тези магистрати носят отговорност за делата на своите роднини. Това ще се установява във времето, но друга новина от прокуратурата е, че Върховната административна прокуратура започна проверка на всички подобни случаи в цялата страна със закупуване на преференциални цени апетитни имоти в курортите ни.

Иначе от ВСС обещаха след понеделник да има повече яснота около дисциплинарната отговорност на хората, които се проверяват от магистратурата. Това обаче, което пожела да каже днес Цони Цонев, който в момента оглавява етичната комисия, но преди беше прокурор е във ВКП, е, че изглежда със сигурност има нарушения на закона във връзка с промяна от ноември 2004 година, когато единствено общинските съветници са имали право да разрешават да се заменят такива имоти с частни лица.

В Приморско е доказано, че има поне 222 случая, в които кметът е правил това. Цони Цонев съветва новия кмет да предприеме стъпки пред съда, за да бъдат обезсилени тези сделки и да може земята да бъде върнат на общината.
По публикацията работи: Силвия Великова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна