Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специализирана полицейска операция по време на търг на картини

Специализирана полицейска операция беше проведена снощи по време на търг на картини в грандхотел „София”. Образувано е досъдебно производство за незаконна търговия с културно-исторически ценности.

Един от организаторите на търга е Игор Марковски. Разпитани са всички присъстващи в залата, които са  около 60 души.

В каталога на наддаването, осуетено от полицията, има 92 картини.  Предлаганите произведения на изкуството са на 65 автори, а началните цени са на обща стойност над 71 хил. евро.

Разследващите са се интересували от къде участниците в събитието са разбрали за него, както и дали са плащали някакви такси. По неофициална информация обект на внимание от страна на полицията е крадена картина, която е била предложена за продан.

Днес ще бъде назначена експертиза на иззетите при операцията платна, а двамата организатори на търга са задържани за 24 часа, съобщи пред „Хоризонт” министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той подчерта необходимостта от спазване на Закона за културното наследство.

Трябва да се придържаме към това, което се прилага като законодателство за запазването и съхраняването на културните ценности на страната ни, както в една Италия и една Испания, каза Цветанов.

По публикацията работи: Георги Софронов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна