Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството предлага промени в Закона за обществените поръчки

Снимка: БГНЕС

Правителството предлага промени в Закона за обществените поръчки, с което се цели да бъде опростена процедурата по възлагане и да бъде подобрен предварителният контрол. В същото време се отменя Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки.

Възложителите ще могат да променят еднократно обявените условия в процедурата до две седмици след нейното обявяване, предвиждат промените в закона. Така ще могат да се отстраняват пропуски, включително и открити при предварителния контрол на Агенцията по обществени поръчки. Целта е да се пести време и да се избегне ненужно обжалване, което е пречка за бързото провеждане на процедурата.

Агенцията по обществените поръчки вече ще контролира и процедури с евросредства, чийто стойности са много по-ниски в сравнение със сега действащите.

Дава се възможност за така нареченото пряко възлагане на дружества, които са свързани с възложителя, но това се допуска за договори за комунални услуги. В тези случаи общинското дружество ще подлежи на контрол. Друго условие е дружеството да формира сто процента от годишния си оборот от поръчките на възложителя.

По публикацията работи: Мира Стефанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна