Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делът на сивия сектор в хлебопроизводството остава висок

Потреблението на хляб в България намалява, делът на сивия сектор в производството му обаче остава много висок. Това обяви министър Мирослав Найденов на професионалния празник на хлебарите. За да се справи с проблема, Агенцията по храните започна пререгистрация на фирмите-хлебопроизводители, каза Найденов.

"Чрез тази пререгистрация тези, които са били по някакъв начин покрити в сивия сектор ще трябва да лъснат. Чисто технически. Не знам до къде са стигнали. Надявам се, разбира се, и на информация от браншовите организации, за да можем заедно с колегите от НАП, икономическа полиция, там, където има нелегално производство, което, освен че ощетява по някакъв начин фиска, ако не се контролира, то носи определин рискове за здравето на потребителите.", посочи той.

Според председателя на федерацията на хлебопроизводителите Марияна Кукушева, политиците нямат интерес да се справят със сивия сектор в хлебопроизводството. 

"Проблемът при пререгистрацията е, че се проверяват предприятия регистрирани. А сивият сектор обикновено не е регистриран. Никой не го проверява. За да бъде проверен, защото са известни местата, където се произвежда нелегално храна, трябва да стане въпрос за конкретни акции, обединени от няколко институции. Подаваме почти ежемесечно сигнали. То е едно удобство сивият сектор. Той поддържа ниската цена и ние това ясно трябва да го кажем. Няма политическа сила, която да освободи цените на хляба. Не е удобно да се закача точно този сив сектор.", заяви Марияна Кукушева.

По публикацията работи: Веселина Миланова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна