Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бенедикт Шестнайсети пристига в Хърватия

Папа Бенедикт Шестнайсети пристига на двудневно посещение в Хърватия. Над 10 000 души са включени в подготовката на визитата на главата на Римокатолическата църква. Центърът на хърватската столица ще бъде блокиран, заварени са шахтите по трасето, а магазините, заведенията и институциите ще бъдат затворени.

По предварителни изчисления се предполага, че визитата на папата ще струва на Хърватия 16 милиона куни (около 2,15 милиона евро). Половината от тях ще
плати държавата, а другата половина - Католическата църква. Два милиона куни (268 000 евро) са похарчени за украсяване на улиците.

По време на посещението си в Загреб Папа Бенедикт Шестнайсети ще бъде приет от президента Иво Йосипович и премиера Ядранка Косор. В политически план посещението на Светия отец ще засили още повече политическите и духовни връзки между Курията и Загреб.

Следобед в Народния театър папата ще се срещне с граждани, политици, представители на науката, културата и бизнеса, дипломатическия корпус и религиозните общности, след което ще присъства на бдение на централния площад в Загреб, на което се очаква да присъстват 50 000 вярващи. Утре Бенедикт Шестнайсети ще отслужи меса на загребския хиподрум, където се очаква да присъстват 400 000 души.

Посещението на Бенедикт Шестнайсети предизвика протестите на неправителствени организации против "харченето на народни пари за спектакли в чест на един човек". Правозащитната организация "Давид" призова гражданите на протест против папата и неговото пристигане. Освен против разходите за посрещането, те ще протестират и срещу разточителността на Католическата църква.

По публикацията работи: Николай Кръстев – кор. на БНР в Белград
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна