Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинари и депутати умуват за повишаване на такса смет

Цената на сметосъбирането тепърва ще расте заради европейските изисквания.
Снимка: www.monitor.bg

Цената на услугите, свързани със събирането и обработката на битовия боклук, ще расте в следващите години. Затова и въпросът за справедливото формиране и разпределение на такса смет вече е неотложен. Около тази теза се обединиха участниците в дискусия по темата, организирана от националния омбудсман Константин Пенчев. В дебата между парламентаристи и общинари стана ясно, че методиката за формирането на таксата вероятно ще се промени още тази година. Изпълнителната власт, обаче, като основен участник в решението, отбеляза осезаемо отсъствие от дискусията.

Още от следващата година цената на боклука ще се формира на база количество произведен отпадък, а не въз основа на данъчната оценка на имота. Това намерение се оказа общо за присъстващите при омбудсмана председатели на бюджетната и на регионалната комисии в парламента, както и за представителите на няколко големи и малки български общини. Законът и в момента дава на общините възможност да се възползват от този вариант, т.е. да си формират такса смет на база количество произведен боклук. Практиката и анализът показват, че по-голямата част от общините не се възползват от тази възможност, а прилагат стария принцип. "Затова законът трябва да предвижда рамка и да подсказва алтернативи", подчерта председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова.

Ако всеки си плаща произведения боклук, цената за гражданите ще се увеличи, а за бизнеса ще падне, тъй като основният генератор на битов отпадък са домакинствата. "Така би било справедливо, важното е да има прозрачност и яснота кой и за какво плаща", коментира омбудсманът на републиката Константин Пенчев.

"С 25-30 на сто ще скочи цената на услугата още от 2012-та година. Причината е в инвестиционния компонент, който общините са принудени да събират и който се увеличава всяка година", предупреди изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова. Тя е убедена, че трябва да има един общ режим на заплащане и той да се основава на количеството смет, генерирано от потребителите, а законът да намери механизма за мерене на това количество. Неминуемо това ще се отрази на цената на такса смет, без значение по каква методика тя ще бъде формирана. С колко  евентуално ще се увеличи таксата смет участниците не посмяха да прогнозират, защото все още няма яснота как точно ще бъде формирана тя.

Изказа се съмнение, че една от причините да плащаме все повече за боклук всяка следваща година е, че националната ни концепция за управление на отпадъците е "изначално морално остаряла". Тази констатация бе изказана от председателя на комисията по местно самоуправление и регионална политика в парламента Любен Татарски. Представители на Министерството на околната среда и водите, обаче, осезаемо отсъстваха от дискусията, въпреки че се оказа, че огромна част от решението на поставените проблеми е в техните ръце.

Още за обсъждането на методиките за формиране на такса смет и за цената на услугите, свързани със събирането и обработката на битовия боклук в следващите години, можете да чуете в звуковия файл с репортажа на Надежда Цекулова.

/О.Ив./

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна