Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключва делото "Белнейски"

Лазар Колев
Снимка: БГНЕС

В Окръжния съд в Пазарджик приключва делото за убийството на сестрите Белнейски.

На заседанието, което започна в 9.30 ч. своята пледоария представи вторият адвокат на Лазар Колев - Мартин Марковски. Според Марковски, няма категорични доказателства, че той е убиецът на Росица и Христина.

Адвокатът на Колев определи тезата на обвинението като мъглата на Андромеда, а сценарият на убийството като плод на не много спокойно въоъбръжение. Марковски открои противоречията в разпита на основния свидетел Владимир Савов-Иширковеца, пред когото, според обвинението, Колев е признал за убийството на сестрите. Къде е съдържанието на СРС-тата със самопризнанията на подсъдимия, попита Марковски и отговоряйки си сам, каза, че няма такива.

Защитата направи и преглед на експертизите, които не дават категорично становище за времето, мястото и начина, по който са убити сестрите. Единствена категоричност има становището на доцент Мария Грозева, според което смъртта на Росица и Христина е настъпила в нощта на 29-ти - факт, който оневинява Лазар Колев.

Марковски отбеляза и липсата на диаграми на ДНК експертизите. Обвинението, че Лазар Колев е убиецът не е доказано, няма отпечатъци, няма записи, няма следи по автомобили, няма свидетели, има един разказ на лъжесвидетел и един спорен ДНК анализ, каза Мартин Марковски и поиска оневиняването на Колев.

Председателят на Окръжния съд в Пазарджик Ивета Пърпулова даде право на обвиняемия на лична защита и последна дума:

Като лична защита искам да кажа, че това, в което ме обвинява прокуратурата, съм абсолютно и напълно невинен. Не ги познавам тези деца и не съм убил тези деца. Моля, съдът да ме признае за невиновен в извършване на това зверско престъпление. Искам съда да оневини напълно Лазар Колев и да го освободи. Мога да кажа на близките, че не съм убиец на техните деца.

Присъдата срещу Лазар Колев по делото "Белнейски" ще бъде прочетена утре в 14 часа в Окръжния съд в Пазарджик.

По публикацията работи: Невена Петрова - кор. на БНР в Пазарджик
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна