Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делото за катастрофата в Бакаджика беше отложено за септември

Последно обновяване: 13:32 ч.

За 21 септември беше отложено делото за катастрофата в местността Бакаджика. За втори път състав на Върховния касационен съд не дава ход на делото заради отсъствието на адвокат.

Болничен лист на адвоката на подсъдимия Георги Господинов, шофьора на автобуса-убиец, който обжалва 13-годишната си присъда е причината за отлагането. Първия път пък имаше проблем с адвоката на другия подсъдим Слави Славов, собственик на автобуса и осъден на 10 години затвор.

Делото продължава на 21 септември и с частично променен съдебен състав. Причината е, че съдията по делото Пламен Томов си направи отвод, защото е с произход от Ямболския край.

Смятам, че не е редно да предизвиквам съмнение с участието си. Аз съм от 20 години напуснал там, но за закона е достатъчно само предположение, че може да бъдеш пристрастен или предубеден. Смятам, че трябва да се изключи това, обясни Томов причината за решението си.

Георги Господинов получи 13 години затвор. Той шофираше автобуса, с който беше предизвикана катастрофата. Слави Славов пък получи 10 години затвор. След това присъдите бяха редуцирани от Бургаския апелативен съд.

Освен липсващия адвокат в съдебната зала не дойдоха и двамата подсъдими, което видимо огорчи роднините на загиналите при трагедията от 29 май 2009 година. Единият от тях, бащата на 16-годишно дете, което загина, е Ганчо Ганев.

Две години вече стана, детето ми вече почина, убиха го, нали. Те си живеят в Ямбол на свобода са, никой не идва тука, подиграват се с нас. Ние си идваме с автобуси, плащаме си билетите. Всичките общо ще направим едно искане към съда за по-голямо наказание. Какво е туй 10 години при 18 убити, 14 ранени. Ами поне 15 години трябва да им дадат максимум, смята Ганев.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна