Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нурсултан Назърбаев: Страните от ШОС трябва да създадат единно енергийно пространство

Страните-членки на Шанхайската организация за сътрудничество трябва да сформират единно трансенергийно пространство, заяви на срещата на организацията президентът на Казахастан Нурсултан Назърбаев.

Според него е важно държавите да обединят интересите си и да създадат цялостна евроазиатска система от тръбопроводи и електропроводи. По думите му по отношение на транспорта първата стъпка в това направление е пътят Западна Европа - Западен Китай. Назърбаев посочи, че върху всички тези въпроси може да работи специално създаден Комитет по инфраструктурна интеграция.

Президентът на Казахстан предложи в рамките на ШОС да се създаде и Съвещание за управление на териториалната и рагионалната сигурност, което да се занимава със съответните конфликти и да предприема превантивни мерки в потенциалните горещи точки.

От своя страна руският президент Дмитрий Медведев обяви, че Русия е за по-тясна интеграция на Афганистан в структурите на Шанхайската организация за сътрудничество. Според руския президент организацията не трябва да се превръща в елитен клуб, достъпен само за избрани. 

Кабул вече е поискал да му бъде предоставен статут на наблюдател в ШОС.

Медведев каза още, че според Москва до края на годината в рамките на организацията трябва да бъде разработена и утвърдена "пътна карта" за реализация на програмата за многостранно търговско-икономическо сътрудничество, ориентирана към реализацията на големи регионални проекти. Според руския президент перспективни направления в това отношение са създаването на венчърен фонд, сформиране на обединен делови център и откриването на специална сметка на ШОС, средствата от която да се използват за технико-икономическа реализация на проекти.  

Дмитрий Медведев призова страните от организацията да координират по-ефективно работата си по международните проблеми и заплахи.

"В Шанхайската организация за сътрудничество последователно се изгражда ефективна система за реакция на заплахите за сигурността и стабилността в региона. Това вероятно е ключовата задача, която трябваше да решим през последните десет години, за да могат да бъдат създадени условия за укрепване на доверието, партньорството и свободното развитие на различите култури. Ние се стремим да повишим още потенциала на ШОС, както в близка, така и в дългосрочна перспектива".

В Шанхайската организация за сътридничество членуват Каахстан, Китай, Киргизстан, Русия, Таджикистан и Узбекистан. Иран, Индия, Монголия и Пакистан са със статут на наблюдатели.

По публикацията работи: Световните агенции
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени