Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев: Казусът с дупките по пътищата се политизира

Росен Плевнелиев
Снимка: БГНЕС

Последно обновяване: 14:14 ч.

Няма данни дупка на пътя да е причината за катастрофата на магистрала "Тракия" - това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, според когото казусът с дупките по пътищата се политизира.

На въпрос дали наистина дупка е причината за катастрофата и правят ли се някакви проверки Плевнелиев категорично отрече дупка на магистрала "Тракия" да е довела за инцидента.

Отговорността за тази катастрофа абсолютно ясно беше показана, фиксирана, знае се кой какво трябва да обясни и кой какво проверява в момента. Ако случайно е имало такава дупка, отдавна компетентните органи трябваше да я покажат, да я посочат и да кажат, ето вижте това е една от причините, каза още строителният министър.

Това, което аз знам - че няма такова нещо. При цялата тази кампания, която в момента се развива за дупките под ръководството на едни опозиционни партии, тепърва ще се организират стачки, тепърва ще се организират вотове, така че най-доброто е да не политизираме казуса с дупките, той е факт, допълни Плевнелиев.

Всеки, който политизира магистрала "Тракия", той бута магистралата, каза още министър Плевнелиев, след като представи завършилата проверка на проби от материалите, вложени в новото трасе от аутобана.

Строителният министър очаква извинение от БСП, от бившия министър-председател Сергей Станишев, от депутата Димчо Михалевски към българските граждани, Университета за архитектура, строителство и геодезия, експертите и институциите в Брюксел, до които са изпратени, по думите му, доноси за влагането на некачествени материали в трасето на магистралата. Росен Плевнелиев иска писмено опровержение за тези доноси.

Българските граждани могат да бъдат спокойни, че магистрала "Тракия" се строи с качествени материали, доказателство за което са взетите и изпитани 147 проби, съобщиха от ресорното ведомство, от ДНСК и от Пътната агенция.

Министър Плевнелиев подчерта, че пътищата са надпартийни приоритети и че единственото решение за тях е експертното такова. Отговорността се носи от възложителя, изпълнителя и надзорника. Политиците отдавна са си свършили работата при организирането и осигуряването на финансирането на магистрала Тракия, обобщи строителният министър.

По публикацията работи: Таня Милушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна