Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

120 хил справки на нотариуси в базите на МВР за пет месеца

Само за пет месеца нотариусите са извършили над 120 хиляди справки в Националния регистър на българските лични документи на МВР и в Национална база данни „Население”. Това каза заместник-вътрешният министър Веселин Вучков. При анализа и оценката са регистрирани над 30 случая на предотвратени опити за документна измама.

Откакто нотариусите имат право да правят справки в системите на МВР за личните документи 636 от тях са потърсили помощта на специализираната система. Заместник вътрешният министър отчете, че за първи път се предоставя достъп на потребители като нотариуса до системата за българските документи за самоличност.

Веселин Вучков допълни, че посланиците на Великобритания и Норвегия са търсили помощта на българското вътрешно министерство заради зачестилите оплаквания на чужденци, въведени в имотни измами или кражба на фирми.

В декларация нотариусите и Съюзът на юристите у нас предлагат нов ипромени в Наказателния кодекс, свързани с противодействието на измамите с имоти - затвор до 6 години и глоба от 100 хил лева за лице, което самоволно и без основание заема недвижим имот, е една от исканите промени.

 

По публикацията работи: Даниел Инков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна