Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Охрид ще се проведе последното заседание от делото за "Илинден"

Снимка: БГНЕС

Последното заседание на съда в Охрид по делото за потъването на кораба "Илинден" е насрочено за днес следобед. Обвиняеми за трагедията, при която загинаха 15 български туристи, са капитанът и собственик на кораба Сотир Филески и експертът на германския застраховател "Лойд" Бранко Баич, издал сертификата за техническа изправност на плавателния съд.

\n

Не е изключено още днес да бъдат произнесени присъдите, въпреки че по закон тричленният съдебен състав рзполага с 30-дневен срок да стори това след последното заседание. То е насрочено за 13 часа местно (т.е. 14 ч. българско време) в Охридския съд. Ще бъдат изслушани заключителните пледоарии на обвинението, на защитата и на застъпниците на потърпевшите български семейства.

\n

Досегашният ход на делото показа, че охридската Капитания – задължена за сигурността на корабоплаването в езерото, прави всичко възможно да избегне институционална отговорност за трагедията. Издалият техническия сертификат за изправността на кораба Бранко Баич, който живее в Белград, така и не се появи на процеса поради опасения, че ще бъде задържан и е съден задочно. Защитата на обвиняемия капитан пък даде да се разбере, че ще се стреми да докаже негова невинност.

\n

Ако присъдите бъдат произнесени днес, съдът ще даде допълнително писмените си мотиви след днешното заседание в Охрид.

По публикацията работи: Мартин Минков - кор. на БНР в Скопие
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна