Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парижки съд ще определи нова дата на процеса срещу Ширак

Жак Ширак
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Наказателният съд на Париж днес трябва да определи новата дата на процеса срещу бившия президент на Франция Жак Ширак. Той е обвиняем по случая с фиктивни работни места като кмет на Париж до средата на 90-те години.

Процесът срещу Жак Ширак ще продължи вероятно през есента, като на днешното заседание съдът на Париж ще определи точната дата. Делото срещу бившия президент на Франция и още девет подсъдими беше отложено през март по настояване на защитата на един от обвиняемите, чийто въпрос впоследствие беше отхвърлен от Касационния съд.

Обвиненията срещу Ширак са за злоупотреба с държавни средства и конфликт на интереси по време на двата му мандата като кмет на Париж до средата на 90-те години. Присъдата за тях може да достигне до 10 години затвор и глоба от 150 000 евро.

Бившият държавен глава на Франция потвърди, че ще се яви на процеса, но здравословното му състояние повдига много въпроси. 78-годишният Ширак, който бе защитен 12 години от президентския си имунитет, изглежда здравословно и умствено изтощен. Наскоро той изненада политическата класа с изявлението си, че на президентските избори през 2012 г. ще гласува за опозиционния кандидат - социалиста Франсоа Оланд.

По публикацията работи: Юлия Талева - кор. на БНР в Париж
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна