Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Христов: Представителната демокрация е чужда на управляващия елит в България

Снимка: Архив

Депутатът Лъчезар Иванов е сезирал Държавната комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси /БОРКОР/, която ще провери документите,  свързани с неговата консултантска дейност в застрахователно и охранително дружество. Това съобщи в кулоарите на парламента лично Лъчезар Иванов.

Комисията трябва да установи дали депутатът на ГЕРБ е нарушил Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси. Нямам никакви притеснения, каза той и допълни, че е спокоен, тъй като вече са му направени три проверки по различни поводи. Аз съм спокоен, защото ме проверяваха три пъти, каквото можеше да ми се извади, всичко ми се извади, добави Иванов. Той призова всички да си плащат данъците и да декларират доходите си.

Случаят е емблематичен за цялостния манталитет на хората, които ние изпращаме във властта. Този манталитет е от 100-120 години, от създаването на новата българска държава, а именно максимална употреба на властовия ресурс за лично облагодетелстване. По-сериозен е въпросът, че няма никаква политическа резизстентност към това, никаква обществена нетърпимост. А и липсват реални контролни механизми да не се допуска такова нещо или ако се допуска то да бъде санкционирано по такъв начин, че да има някаква превенция с оглед на бъдещите периоди, коментира за "Хоризонт" социологът доц. Иво Христов.

По думите му, основен рефрен на българския преход е каква я мислехме, каква стана и това се повтаря непрекъснато с досадна повтаряемост, която трябва да покаже, че докато има хора, които безхаберно и услужливо поднасят зелника на поредните властогонци, то ясно е, че те ще го употребяват максимално.

Според доц. Христов тревожно е, че представителните и демократични институции - парламентаризъм, парламентарен контрол, различните процедурни техники като вот на доверие и вот на недоверие, цялата амалгама на развитата представителна демокрация е дълбоко чужда на управляващия елит в България. Не само, че е чужда, а той е дълбоко враждебен към нея и понастоящем само геополитическата ситуация спасява страната, за да не бъдат те въобще елиминирани. В момента те са изпразнени от съдържание, представляват само едни кухи процедурни клишета, но недай си боже да се завърти по някакъв начин ситуацията в европейски и в световен мащаб, бъдете сигурни, че това са хора, които не биха се поколебали да ги отменят моментално, коментира доц. Иво Христов.

Той определи комисиите за борба с различни вредни и некоректни дейности в държавата институционални патерици и добави, че последното нещо, което те могат да направят е да се борят с въпросните явления.

Още от коментара на доц. Иво Христов можете да чуете в звуковия файл с интервюто на Даниела Якова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени