Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дипломати, сътрудничили на ДС, ще се освобождават от публична длъжност

Николай Младенов
Снимка: БГНЕС

Дипломати, за които е установена принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА, ще се освобождават от публична длъжност и ще се преназначават на друга длъжност в дипломатическата служба. Това е записано в измененията в Закона за дипломатическата служба, които парламентът прие на първо четене. С промените се разширяват правомощията на министъра на външните работи при прекратяване на трудово или служебно правоотношение едностранно и без предизвестие. За законопроекта гласуваха от ГЕРБ и Синята коалиция, Коалиция за България беше против, а ДПС и "Атака" се въздържаха.

Външният министър Николай Младенов посочи, че през последните 20 години 40% от посланиците са били щатни или нещатни сътрудници на Държавна сигурност. България не може да не реагира, когато става ясно, че български дипломати са завършили академията на КГБ в Москва, коментира министърът и допълни, че като гражданин му е обидно да му се втълпява, че Държавна сигурност е вкарала страната ни в НАТО и в Европейския съюз.

България влезе в Европейския съюз с последния вагон на последния влак, благодарение на Държавна сигурност. Това е причината, поради която нашата страна днес веднъж завинаги трябва да изчисти този въпрос от своето настояще и от своето бъдеще. Днеска с този вот вие трябва да изберете дали заставате на правилната или на грешната страна на историята, заяви Николай Младенов.

Любен Корнезов от левицата откри 9 противоконституционни текста в закона и се закани да срази мнозинството пред Конституционния съд. В отговор министър Младенов призова Корнезов да не засилва в обществото усещането, че Конституционният съд не е независим орган и някои от лявата страна на парламента му казва какво ще реши.

Законопроектът предвижда при постъпване в служба служителите вече да дават писмено съгласие за проверка за принадлежност към Държавна сигурност или да представят документ за извършена такава проверка. С промените се въвежда фигурата на постоянния секретар като най-висшия дипломат в българската дипломатическа служба. Създава се и възможност за назначаване на извънредни и пълномощни посланици със седалище в България за страни, в които нямаме задгранично представителство.

По публикацията работи: Румяна Василева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна