Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минималната заплата и вдовишките добавки ще се вдигнат от 1 септември

Министър Симеон Дянков
Снимка: БГНЕС

От 1 септември минималната работна заплата се увеличава с 30 лева. От същата дата с 1/3 се повишават и вдовишките добавки, обяви на днешното заседание на тристранния съвет вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. Това решение той нарече "компромисно":

В крайна сметка консенсуното решение беше от 1 септември се увеличават и минималната работна заплата до 270 лева, и вдовишките пенсии с една трета. Имаше много различни мнения, следователно моята позиция като председател съвета беше някаква компромисна позиция от 1 септември и двете. Около 15 милиона за, малко над 15 милиона за минималната работна заплата и около 45 до 50 милиона лева за вдовишките пенсии. Другите пенсии вече в рамките на бюджет 2012 година ще си говорим какво е възможно и това беше голямата дискусия днес. Ако се прави някаква промяна, тя не може да е само за минималната пенсия, защото се получава дискриминация.

До 5 юли Националният тристранен съвет ще се събере отново, за да разгледа допълнително варианти за компенсиране на пенсиите на всички пенсионери. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров:

Минималната работна заплата по настояване на вицепремиера Дянков от 1 септември на тази година на 270 лева. Двата синдиката и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България останаха на различна позиция. Ние продължаваме да не сме съгласни с тая дата, но приемаме размера на 270 лева като първа междинна стъпка и бюджетна процедура 2012 ще продължим да искаме увеличение на минималната работна заплата от 1 януари следващата година поне на 290 лева.

Адресират гарантирания минимален доход, неговото увеличение, в рамките на тази година или за бюджет 2012-та поне. На второ място увеличение на всички пенсии от следващата година и на социалната, и на минималната, и на всички останали в рамките на бюджет 2012-та и на следващо място нашите предложения, свързани с увеличението на бюджетните заплати през следващата година, компенсиращ инфлацията за миналите две години и настоящата, както и възможността за ново увеличение, компенсиращо новите цени, които очакваме през второто полугодие на настоящата година да растат
.

Финансовият министър заяви, че лихвите на майките, които неправомерно са получили обезщетение за гледане на малко дете, ще се опростят, а на тези, които вече са ги върнали, ще бъдат възстановени.

По публикацията работи: Цветелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна