Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокатите на "Килърите" напуснаха съдебната зала в знак на протест

Петър Стоянов-Сумиста
Снимка: БГНЕС

Последно обновяване: 18:13 ч.

Първото дело срещу групата за мокри поръчки - "Килърите", започна със скандал, след като адвокатите на подсъдимите по делото напуснаха съдебната зала в знак на протест срещу сложените белезници на техните клиенти.

Защитата на обвиняемите беше поета от служебни адвокати, които разполагаха с два часа, за да се запознаят с всичките 95 тома материали по делото, включително и със секретните документи. И шестимата служебни защитници бяха против старта на процеса, изтъквайки мотива, че те не се познават с обвиняемите.

Едва в 16.00 часа бе даден ход на делото срещу "Килърите", въпреки че процесуалните действия започнаха още в 9.00 часа сутринта. В 17.50 ч. започна съдебното следствие, по време на което ще бъде прочетен обвинителният акт, състоящ се от над 150 страници. По време на процеса стана ясно, че близките на убити и малтретирани от престъпната група на "Килърите" искат над 4 милиона лева обезщетение за имуществени и неимуществени вреди.

Началото на делото беше отлагано повече от три часа. Причина за забавянето бяха поисканите от защитниците на обвиняемите три отвода.

Илиян Василев, защитник на Георги Вълев, поиска отвод на Димчо Луков, председател на съдебния състав, който е петчленен. Според Василев съдия Луков е показал предубеденост, като е отказал да бъдат свалени белезниците на шестимата с мотив, че това не накърнява правата им и не ограничава възможността им за лична защита и контакт с адвокатите.

След това адвокатът на Райчо ЦоневМарин Марковски, поиска отвод на целия съдебен състав, ако не вземе решение да направи отвод на съдия Димчо Луков. По-късно адвокат Марковски поиска отвод и на всички окръжни съдии в Шумен, защото според него делото се води не от този съдебен състав, а от председателя на Шуменския окръжен съд Нели Батанова, която има личен интерес.

Адвокатът на Петър Атмаджов, Георги Стефанов, поиска отвод пък на един от тримата прокурори - командированата от Варненската апелативна прокуратура Стефка Якимова. Според него тя е неправомерно командирована в Шумен.

След заседание, което продължи повече от час и половина, Шуменският окръжен съд отхвърли всички искания за отвод.

Пред съда като обвиняеми по делото се изправят Петър Стоянов-Сумиста, Васил Костов-Кеца, Янко Попов-Туцо, Георги Вълев, Петър Атмаджов и Райчо Стойнев

На излизане от залата Сумиста, главният обвиняем по делото "Килърите", каза: Ето вече виждате страховете на Бойко Борисов и Цветан Цветанов. В петък те са се срещнали с Ася Петрова и председателя на Шуменския окръжен съд Нели Батанова във варненски хотел. Питайте изпълнителната власт не се ли меси в съдебната?.

На Сумиста е повдигнато обвинение за ръководене на организирана престъпна група, създадена с цел извършване на умишлени убийства, умишлено причиняване на телесни повреди и палежи. Той е обвиняем и за организирането на убийствата на Румен Рачев, Петър Лупов и Борислав Георгиев, както и за нанасяне на две телесни повреди, организиране на два палежа и един взрив. Срещу останалите са повдигнати обвинения за различна степен на съпричастност към убийствата и други престъпления.

Делото се провежда при безпрецедентни мерки за сигурност. От Съдебната палата в Шумен съобщиха, че за журналистите, които ще отразяват процеса е отделена зала, в която делото ще се наблюдава на монитори. Снимането из коридорите на палатата е забранено половин час преди началото на съдебните заседания. В охраната на Съдебната палата се включва и полицията.
По публикацията работи: Мариян Иванов - Радио Шумен
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна