Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Велико Търново обжалва условната си присъда

Румен Рашев
Снимка: БГНЕС

Кметът на Велико Търново Румен Рашев обжалва пред Апелативния съд 2-годишната си условна присъда, постановена през април от Окръжния съд в града. Делото по неговата жалба и протеста на прокуратурата е насрочено за понеделник.

Окръжният съд призна кмета Рашев за виновен в това,че през 2005 г. в условията на продължавано престъпление е превишил правата си при учредяване право на строеж. Така облагодетелствал частна фирма и нанесъл на общината вреди за повече от 400 хил. лева. За това кметът получи двегодишно условно наказание, бе лишен от правото да заема обществена длъжност за четири години след влизане на присъдата в сила и да плати на общината нанесените вреди.

Рашев иска от Апелативния съд да бъде оправдан по тези обвинения, като твърди, че не е извършил престъпление и не е навредил на общината.

За същата сделка подсъдима бе и Елена Абаджиева, бивш главен архитект на общината, но тя бе оправдана от окръжните магистрати.

Прокуратурата също протестира наказанията на двамата и настоява Апелативният съд да постанови за кмета Рашев четири години затвор и тригодишна условна присъда за архитект Абаджиева.

По публикацията работи: Катя Чорова - кор. на БНР във Велико Търново
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна