Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът върна делото срещу Хасан Азис за уточняване на обвинението

Хасан Азис в съдебната зала
Снимка: БГНЕС

Състав на Софийския районен съд върна делото срещу кмета на Кърджали Хасан Азис за т.нар. "Водно огледало" за доуточняване на обвинението.

Искането за връщане на делото беше направено от единия от адвокатите на Хасан Азис - Даниела Доковска. Според нея в обвинителният акт и в неговия диспозитив има разминаване между посочените дати на писмата, предмет на делото, изпратени от Азис до Министерство на финансите и Министерството на регионалното развитие. Другият мотив на Доковска беше, че не е ясно дали става въпрос за вреда, която евентуално би настъпила от едно, от две или от четири писма, тъй като писмената кореспонденция с искане за финансиране на проекта "Водно огледало" в размер на над 8 милиона лева е било изпратено и с две копия. Така, според защитата, не става ясно дали евентуалната вреда е 8 милиона или ако се умножи по 4 - 32 милиона лева.

След заседанието съдия Пламен Стоилов заяви, че за протичането на процеса и за всички страни е необходимо тези уточнения да бъдат направени в обвинителния акт и върна делото за доуточняване на обвинителния акт на досъдебна фаза.

Според прокурора по делото Пламен Георгиев обвинението е ясно. Той отказа да коментира решението на съда и каза, че ако това решение е било взето на разпоредително заседание са щели да протестират, но сега законът не дава тази възможност. Ще изпълним указанията на съда, длъжни сме да го направим, каза още държавният обвинител.

Кметът на Кърджали е обвинен, че се е опитал да измами двама министри - Асен Гагаузов, тогава министър на регионалното развитие и благоустройството, и Пламен Орешарски, тогава министър на финансите, относно цената на част от имота. Цената попада в реализацията на обект "Укрепване бреговете на река Арда", или т.нар. "Водно огледало".

По публикацията работи: Лъчезар Цветков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна