Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доживотен затвор за Илиян Тодоров искат майките на убитите пред "Соло"

Илиян Тодоров в съдебната зала
Снимка: БГНЕС

Последна промяна: 16:40 ч.

Доживотен затвор поискаха майките на Кирил Въжаров и Васил Александров за подсъдимия за смъртта на синовете им - Илиян Тодоров. В Софийския градски съд приключва процесът за двойното убийство пред столичната дискотека "Соло" преди две години. Един от четиримата адвокати на подсъдимия, депутатът от "Атака" Явор Нотев, поиска да бъде освободен от процеса.

Словесен, а после лек физически сблъсък е предшествал двойното убийство. Компанията на убитите момчета се е подразнила от чуждоезиковата реч, която се е носела от компанията на подсъдимите, разказа прокурорът. След няколкоминутна размяна на реплики и бутане според описанието на свидетелите се появява ножа, с който смъртоносно са били намушкани Кирил Въжаров и и Васил Александров. Според прокуратурата Илиян Тодоров, който е бил видян с нож преди влизането му в дискотеката "Соло", е извършил деянието.

За двете майки именно Тодоров е убиецът и те искат за него най-тежкото наказание, но допускат, че могат да чуят и оправдателна присъда. Според тях съдът е предубеден и се държи с тях, като че ли те са виновните. Виолета Александрова, майка на починалия Васил, не изключи съдът да постанови и оправдателна присъда.

"Знаете ли, имаше моменти, в които се чувствах като жертва на съда. Доказателства има, безспорно, че това е човека, който е убил нашите деца, но като отношение, като отношение към нашите адвокати, много от нашите искания не бяха приети в съдебна зала. Всичко това ни обезверява.", каза тя.

Няма достатъчно доказателства, които да водят до заключение, че именно Илиян Тодоров е убил момчетата. Това е позицията на един от адвокатите му Хари Хараламбиев. Той не се ангажира с конкретна прогноза за чаканата присъда, но обясни оттеглянето на адвокат Явор Нотев така:

"Аз му внуших да не се явява днес, по простата причина, че утре могат да се появят спекулации, че, видите ли, ако развоят на делото вземе неочаквана развръзка, веднага ще се каже, ами да, в значителна степен Явор Нотев е помогнал, защото е народен представител. Днес той няма място в тази зала."

Като изненадващо решение Хараламбиев изброи оправдателна присъда или връщане на делото на прокуратурата.

Предстои дълъг съдебен ден, като се чакат пледоариите на четирима адвокати на семействата на двете момчета и на тримата защитници на подсъдимия.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна