Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крият независимите депутати, свързани с ГЕРБ

Снимка: БГНЕС

Финансовото министерство не възнамерява да обяви кои независими депутати са декларирали принадлежност към ГЕРБ. Опозиционни партии настояха имената на народните представители да бъдат съобщени, след като стана ясно, че с декларация за присъединяване субсидиите за тях са били „пренесени”.

Принадлежността представлява лични данни”, заяви министърът на финансите Симеон Дянков:

Самата принадлежност, политическа, прочетете закона.  Да, парите вървят в момента, както знаете, правилото е, че те следват депутата. Това е решение, което е взето доста преди нашето правителство да влезе на власт. Аз, като министър на финансите, просто изпълнявам закона и ще продължа да го изпълнявам дотогава, докогато Народното събрание не реши, че е по-добре да има друга трактовка и съответно да промени закона. Къде отиват парите на народните депутати, ние имаме справки, на всяко тримесечие даваме тези справки, те са публични.

Иван Иванов от Синята коалиция не се съгласи с казаното от министър Дянков и припомни, че това са пари, които държавният бюджет отпуска:

Парите, които идват по линия на държавната субсидия, не са лични пари и не се декларират в декларациите за доходите на физически лица. Това са средства, които българската държава, чрез държавния бюджет, отпуска, за да се води нормална политическа дейност на политическите партии така, както е във всички останали страни.

Синята соалиция инициира подписка за създаване на временна комисия в НС, която да провери на отпускането и изразходването на бюджетната субсидия на независимите депутати. Втората подписка е за това Сметната палата да направи одит по същата тема.

Сините поискаха и промяна в закона, за да отпадне възможността да се заявява принадлежност към политически партии. От ГЕРБ за заявили, че няма да подкрепят подписката за създаване на временна комисия.

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна