Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Споровете в Слънчев бряг продължават

Снимка: БГНЕС

Собствеността на инфраструктурата в курортен комплекс "Слънчев бряг" и въведените допълнителни такси за достъп в източната част на комплекса са предмет на спор между частните хотелиери и представителите на държавата. Преди началото на сезона те доведоха до протест в Слънчев бряг. По този повод министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайчов отказа да присъства на официалното откриване на Сезон 2011 г.

Председателят на частните собственици на хотели в Слънчев бряг Елена Иванова заяви в интервю за "Хоризонт": До момента преговори не са осъществени. Първата среща, която министърът на икономиката, енергетиката и туризма организира, бе некоректно организирана, бяхме поканени часове преди срещата. Втора среща не последва независимо от декларацията на министъра. Проблемът си стои, а сезонът е в разгара си. Това е последният протест на улицата, който ние провеждаме, все пак сме в активен туристически сезон. Ще търсим правата си по съдебен ред и чрез съдействието на институциите, защото сме убедени в правотата на каузата си. Ограничителен режим в източната част на комплекса е въведен и търговското дружество събира такси от автомобилите, които зареждат хотелите, допълни Иванова. Само 70 собственици на обекти имат клауза в договора за плащане на такса "инфраструктура", въпреки че над 130 обекта са приватизирани.

През годините са променени много от условията в приватизационните договори. Жалба до Апелативната прокуратура в Бургас са изпратили частните собственици в комплекса. Ние, като Съвет на директорите, имахме ясната визия да променим облика на Слънчев бряг - за по-добро. Получихме подкрепата на държавата в лицето на министерството на икономиката и енергетиката и се стремим да решим проблемите, които са трупани с години в комплекса. Незаконни действия не сме предприемали, заяви в интервю за "Хоризонт" Златко Димитров, председател на борда на директорите на "Слънчев бряг" АД. Мисля, че госпожа Иванова работи със стари факти по отношение на ограничителния и пропускателния режим. И Окръжната прокуратура на Бургас се изказа много ясно по този проблем, като определи всички действия на ръководството на дружеството като законосъобразни.

Разговорите на Борислава Борисова и Даниела Костадинова с Елена Иванова - председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг и Златко Димитров - председател на борда на директорите на "Слънчев бряг" АД можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени