Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Калфин: Да се поставят днес въпросите за ДС не е продуктивно

Снимка: БГНЕС

Да се поставят днес въпросите за Държавна сигурност най-малкото не е продуктивно. Ако трябваше да се прави нещо, то трябваше да се направи преди 20 години. Това коментира в предаването „Неделя 150” кандидатът за президент на БСП и бивш външен министър Ивайло Калфин относно приемането на поправките в Закона за дипломатическата служба. В поправките е записано, че действащи посланици и дипломати в чужбина, които са с доказани връзки с бившата Държавна сигурност, трябва да бъдат отзовани. Промените налагат и забрана оттук нататък да постъпват на работа дипломати, които са сътрудничели или работили за ДС и бившето военно разузнаване.
Калфин не се съгласи с твърдението на политолога Огнян Минчев, че олигарси определят политиката на външно министерство. Ако действително ГЕРБ има толкова твърда и чувствителна позиция по отношение на бившата Държавна сигурност, нека да го направи навсякъде. Това да се прави на отделни места, в отделни министерства в никакъв случай не говори за цялостен подход и становище на управляващата партия, по скоро говори за чистки и за някакъв личен интерес, коментира Ивайло Калфин.


Политологът Огнян Минчев коментира: Всяко разкриване на истината за управлението на България преди 1989 г. има не само морална стойност, историческа стойност, а то има стойност за настоящето и за бъдещето на България. Зависимостите, които са били създавани през периода на тоталитарното комунистическо управление, са зависимости, които продължават да действат и днес и които продължават да циментират, да поддържат основата на олигархичното управление на България, което произтича преди всичко от кръговете на ДС и на номенклатурата на бившата комунистическа партия. Имам преки впечатления как работи МВнР през последните 20 години. Искам да ви кажа, че тази олигархия във МВнР е особено силно вкопана, особено силно защитена и на практика всички опити, които бяха правени по един или друг начин нейният монопол да бъде разрушен, се оказаха напразни.
Според Минчев подходът на външния министър е правилен, защото той води до унищожаване или до рязко намаляване на възможността на българската олигархия да контролира дипломацията, да контролира външната политика на България.

Двете интервюта чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна