Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Moody's понижи оценката си за дългосрочния дълг на Гърция

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Рейтинговата агенция Moody’s понижи с три пункта кредитния рейтинг на Гърция. Според агенцията, вероятността от банкрут на Гърция е почти 100%, тъй като Атина не е в състояние да върне изцяло дълга си към частните кредитори.

Категорията, в която е поставена южната ни съседка, се характеризира като частичен фалит. Новината за втория помощен план на еврозоната и съпровождащата го размяна на стари гръцки облигации срещу нови, носи загуби за частните кредитори, заявява агенцията в документ на ЕС.

Размерът на загубите на инвеститорите ще се определи от разликата между номиналната стойност на дълга, който се заменя, и пазарната стойност на получения дълг. Както подчертава рейтинговата агенция, съчетанието с програмата, обявено от ЕС, и предложението за замяна на дълга в големите кредитни учреждения показва, че частните инвеститори биха отбелязали големи финансови загуби от участието си в държавния гръцки дълг.

Гърция има още път, който трябва да извърви, за да се справи със средносрочните предизвикателства на платежоспособността. Размерът на дълга й ще остане по-висок от сто процента от Брутния вътрешен продукт за години напред и страната ще трябва да се справи с изключително високия риск при прилагане на социално-икономическите реформи, заявява още Moody’s.

По публикацията работи: Бойка Атанасова – за БНР от Атина
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени