Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шофьорска книжка на 16 искат авто-инструктори

Снимка: Архив

Шофьорска книжка да може да се взема и на 16-годишна възраст, като в продължение на две години младите шофьори да карат под надзора на родителите си. За това настояват от Националния авто-инструкторски съюз. Според експертите така младежите ще натрупват повече опит и ще стават по-добри шофьори. Емил Харалампиев от асоциацията изтъкна, че:

Съзнанието на шестнадесетгодишните се поддава много по-лесно на моделиране. В тези държави, които имат опит в тази посока е забранено тези млади водачи да возят свои връстници.

Родителите са против тази идея и аргументите им са, че младежите под 18 нямат такъв усет и чувство за отговорност.

Младите шофьори нямат достатъчно опит, заяви д-р Славчо Славчев, председател на Фондация "Сън и здраве". Според него те са най-големите причинители на тежки катастрофи поради заспиване. Младежите надценяват своите възможности, изтъкна той.  Особено опасно според д-р Славчев е в дремливо състояние да се употребява алкохол:

Една бира, изпита в такова състояние, когато 24 часа вие не сте спали, се явява по ефект на три бири.

Световната статистика сочи, че 37% от смъртните случаи при катастрофи се дължат на умора и дремливост при шофиране. В рамките на кампания организирана от асоциацията ще се разпространяват безплатно информационни материали за рисковете от заспиването зад волана. Препоръчват се минимум 8 часа сън преди път, да се избягва шофирането между 2 и 6 часа сутринта и кратки почивки на всеки 200 километра.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна